Tororacing_logo

Maailman tehokkain MZ Charly sähkömopo?

Sähköpyörät ja sähkömopot ovat kovassa nosteessa

Viime vuosina sähköiset kulkupelit ovat nostaneet suosiota todella paljon ja niitä näkeekin liikenteessä melkein poikkeuksetta. Myyntimäärät on kasvanut arvioiden mukaan 50% vuonna 2020 ja oletettavasti vielä enemmän vuonna 2021. Tororacing siirtyi myös sähköiseen liikkumiseen vuonna 2021, mutta vain osittain. Bensaa virtaa suonissa niin paljon, että kokonaan ei voida unohtaa bensan käryisiä 2 pyöräisiä. Ensimmäinen sähköpotkulauta Ninebot Max G30 tuli siis hankittua työmatka käyttöön ja siinä se toimii kivasti, kun siirtymät ovat lyhyitä.

Mitä sähköpotkulaudan jälkeen?

Aikansa kurvailtua sähköpotkulaudalla tuli mieleen, että olisi kiva rakentaa itse sähkömopo. Talven aikana tulikin sopiva sähkömopo vastaan, mistä saisi aika helposti rakennettua hieman paremman. Aihioksi valikoitui 2000 luvun alkupään MZ Charly sähkömopo. Nämä ovat ilmeisesti aika ensimmäisiä sähkömopoja mitä on markkinoille tullut. MZ merkkinä on varmasti tuttu monelle vanhemmalle moottoripyöräilijälle. MZ:n moottoripyörät oli kuitenkin 2-tahti tekniikan huippua joskus 1960 luvulla. Wikipedia.

MZ Charly Tororacing
MZ Charly

Tämä kuvan kaunis mopo tulee saamaan sisuksiinsa kokonaan uudet sähköt. Vanha järjestelmä oli 24V ja watteja oli ehkä 750W. Nämä huimat luvut kuljettivat tätä mopoa 25km/h ja kiihtyvyys oli varmasti huima! 😀

Uudet sähköt

Uusien sähköjen valintaan meni paljon aikaa, koska joutui ihan alusta alkaen opetella millainen järjestelmä sähkömopoissa onkaan. Toinen hidastava tekijä oli löytää fyysisesti sopivan kokoisia osia, jotka mahtuvat “katteiden” alle piiloon. Ulkonäkö on tarkoitus pitää vakiona, koska insinöörit ovat suunnitelleet tästä jo tehtaalla silmiä hivelevän kokonaisuuden. Uuden järjestelmän jännite tulee olemaan 65V(18S) ja moottori kestää jatkuvaa tehoa 3,1kW ja hetkellisesti 6,3kW (60 sekunnin ajan). Akustoa suojaamaan tulee BMS joka kestää 400A virrat. Akusto pystyy antamaan jatkuvaa virtaa 180A ja hetkittäin 270A ennen kuin alkaa paikat sulamaan ja räjähtämään!

Akku

Sahkomopo akku tororacing
Akun piirrustus

Akku tulee kokonaan rakennettua itse ja sen suunnitteluun saikin kulumaan paljon aikaa tilan puutteen takia.

Moottori

Sahkomopo moottori tororacing
LMX 161 Moottori

Tämä moottori on fyysisesti aika pienikokoinen niin se mahtuu hyvin paikoilleen. Halkaisija on 125mm. Moottorin kiinnitys täytyy miettiä sitten kun saa moottorin käsiin.

Controlleri

Sahkomopo controlleri tororacing
Kelly KBS-E – Mini Brushless Motor Controller

Controlleriksi valittii ohjelmoitava Kelly KBS-E sen koon ja tehon keston takia.

BMS

Sahkomopo BMS tororacing

BMS eli Battery Management System. Ohjelmoitava ANT BMS 400A. Tähän saadaan ohjelmoitua esimerkiksi jännite, virta ja lämpötila suojat.

Yhteenveto

Tämmöiset osat koitetaan saada mahtumaan mopoon niin ettei ulkonäköä tarvitsisi muuttaa. Kaikki osat paitsi moottori on jo hommattu ja akun runko odottaa 3D tulostamista. 3D tulostuksen hoitaa 3D peto. Akku rungon valmistuttua pääseekin ihmettelemään, että miten se akku nyt oikein kasataan.

Homma vähän karkasi käsistä suunnittelu vaiheessa ja tehoa tulee varmaan pikkaisen liikaa ajo-ominaisuuksin verrattuna, mutta pitäisi ainakin kulkea!

Derbi GBR 125 Moottorin rakentaminen on edennyt hitaasti, mutta varmasti. Siitä voisi kirjoitella sitten kun koko pyörä on kasassa ja valmiina dynoon.